gelpads en andere onderleggers

Door: Jerika Cloots     Categorie: Paard, Zadels en Toebehoren, Halfpad en Wolletje

Advies van een speciaalzaak: Gelpads en andere onderleggers

Paarden houden, verzorgen en berijden is niet zo simpel als het lijkt. Er komt heel veel bij kijken. Ook wij, en wij zitten met onze familiezaak al meer dan 30 jaar in het vak, leren nog elke dag bij. Daarom bespreken we regelmatig een actueel onderwerp op onze blog, met de nodige tips en tricks zodat jullie niet hetzelfde leergeld moeten betalen als menig ander ruiter. Als je zelf een onderwerp hebt waar je veel vragen rond hebt, mag je dit gerust doormailen. Dan kunnen wij het misschien de volgende keer behandelen. Ook als je over het nu besproken onderwerp nog vragen en/of opmerkingen zou hebben, staan wij klaar om dit te bekijken. Mail gerust! Dit kan je doen naar info@clootsruitersport.be.
 

 

Een gelpad of andere extra onderlegger is bedoeld om de druk van het gewicht van de ruiter te verdelen over de paardenrug en de eventuele schokken te dempen.

Alle ruiters die respect hebben voor hun paard, van beginner tot professional probeert te waken over het welzijn van hun trouwe viervoeter. De laatste jaren ging er steeds meer aandacht naar de paardenrug. We bespraken in een vorig artikel reeds het belang van een goed passend zadel hieromtrent. Maar we zien steeds meer mensen rijden met gelpads, wolletjes en dergelijke onder hun zadel. Er zijn bij het gebruik van een extra laag onder het zadel toch wel een aantal aandachtspunten, daarom wijden we deze maand ons artikel hieraan.

 

Een gelpad of andere extra onderlegger is bedoeld om de druk van het gewicht van de ruiter te verdelen over de paardenrug en de eventuele schokken te dempen.

Dit geldt vooral voor de paardenrug, maar ook de ruiters kunnen dit verschil voelen.

 

Let wel, in principe heeft een goed passend zadel geen extra laag nodig. Dit mag men niet vergeten!

Het is uiteraard te begrijpen dat ruiters die inzitten met hun paard, graag een extra schokdemper inbouwen. Dit kan en mag wel, maar enkel op voorwaarde dat het zadel dan niet gaat knellen.

 

Toch zijn er een aantal uitzonderingen waarbij wij ook kiezen om een extra laag te gebruiken:

  • Paarden met een rug die heel erg gevoelig is voor het gewicht van de ruiter en de daardoor ontstane rug.
  • Beginnende ruiters die heel erg ‘totsen’ op hun paard, leggen enorm veel druk op de rug. Dit kan ook deels opgevangen worden door een schokdemper.
  • Paarden die een zeer gevoelige huid hebben en opengereden worden bij de minste wrijving. Dat zou je dan bijvoorbeeld ook aan de singel en het hoofdstel moeten zien.
  • Paarden (vooral pony’s) die zeer rond(geribd) zijn, houden vaak geen enkel zadel vast. Dan kan een antislip pad soelaas brengen op voorwaarde dat  het zadel dan niet knelt.
  • Om het zadel aan te passen bij paarden die tijdelijk een verandering in de bespiering van de rug hebben (bijvoorbeeld door een blessure). Dit op voorwaarde dat het dan niet knelt.
  • Bij jonge paarden in volle ontwikkeling
  • Bij paarden die van nature een onregelmatigheid in de rug hebben. Bijvoorbeeld een holle rug.
  • …

 

 

De gouden regel blijft hier wel bij dat het alleen kan helpen als het zadel (met de extra onderlegger) blijft passen! Want als je iets extra onder je zadel legt, neem je ruimte weg. Sowieso, een gelpad is (bijna nooit) een oplossing voor een slecht passend zadel! Laat dit bij twijfel steeds nakijken.

 

We bespreken hieronder een aantal voorbeelden van allerhande onderleggers.

 

Onderlegger met schapenvacht

 

De halfpad met schapenvacht wordt ook wel vaak ‘bontje’ of ‘wolletje’ genoemd. Het is een katoenen dekje waar onderaan echte (!) lamswol aan vastgemaakt zit. Lamswol heeft een open structuur waardoor de lucht erdoor kan en het de temperatuur gaat reguleren. Het neemt ook 8 keer zijn gewicht aan zweet op voor het nat begint aan te voelen. Hierdoor is het wolletje goed voor drukverdeling.

De natuurlijke wollen vezels staan omhoog en kunnen hierdoor mooi tegen de paardenhuid glijden. De kans op schuifplekken of wondjes is hierdoor miniem.

Neem steeds een wolletje met een werveluitsparing. Dit wil zeggen dat er in het midden van de onderkant geen wol zit. Dit is om ruimte te geven aan het wervelkanaal van je paard.

 

Let op: als je zadel al knelt (vooraan aan de boom), gaat een wolletje dit niet oplossen. Het neemt immers plaats in op de rug en dit kan het probleem groter maken.

 

Er bestaan ook schapenvachten die je kan opvullen met stukjes vilt om het zadel in balans te brengen. Er zijn zakjes in de bovenkant van de onderlegger, afzonderlijk voor- en achteraan. Zo kan je kiezen waar en hoe dik je het dekje opvult. Dit kan helpen bij bijvoorbeeld een paard dat achteraan een ‘lage’ rug heeft. We zien dit vaak bij oudere paarden. Dan kan je het padje achteraan opvullen en zo het zadel mooi recht leggen. Ook bij paarden waarbij de rugspieren nog (terug) moeten ontwikkelen, kan dit helpen om de ligging van het zadel te verbeteren. Dit enkel op voorwaarden dat de boom vooraan dat toelaat en het zadel dus niet gaat knellen.

 

Klassieke gel onderlegger

 

Deze onderlegger is een van de eerste op de markt en is naar onze mening een beetje achterhaald. Ze passen bijna nooit mooi recht onder het zadel en schuiven ook zeer makkelijk weg. Bovendien houden ze, omdat ze overal even dik zijn, ook geen rekening met de wervelkolom. Het is een klassiek hulpmiddel dat door de huidige kennis en materialen voorbijgestreefd is.


Acavallo Gelpads


Normaal plaatsen wij geen merknamen bij de info die we geven in artikels, maar hier maken we een uitzondering. Je hebt in de verschillende gelpads die op de markt zijn enorme kwaliteitsverschillen. Acavallo gebruikt de beste kwaliteit. Dit is een zeer belangrijk punt omdat we door het gebruik van pads immers het welzijn van paard en ruiter willen bevorderen. Als je dit met een mindere kwaliteit doet, kan je het beter niet doen.

Bij het bespreken van de gelpads hieronder hebben we het dus steeds over de gelpads van Acavallo.

 

 

Therapeutische gelpad

 

Een lichtgewicht pad die je  rechtstreeks op de paardenrug mag leggen. Het past zich zeer mooi aan aan de paardenrug en heeft een grote schokdemping.

Het kleeft ook, waardoor het eens op zijn plaats, ook blijft liggen. Het zadel blijft hierdoor ook liggen, waardoor het bijvoorbeeld zeer handig is bij ‘ronde’ paarden. Ook na het wassen kleven ze opnieuw.

Ze zijn antibacterieel, uiteraard niet giftig, hypoallergeen en nemen geen vocht, geur of bacteriën op.

De grondstof is dezelfde die gebruikt wordt bij mensen, een therapeutisch gel.

De gelpads kunnen op maat geknipt worden zodat ze niet meer zichtbaar zijn.


Gel pad met correctie


Deze pads zijn vervaardigd uit dezelfde materialen als bovenstaande, maar hebben een verdikking vooraan, in het midden of achteraan. Ze worden gebruik bij paarden die een (tijdelijke) natuurlijke onregelmatigheid hebben in de rug zodat het zadel in balans kan gebracht worden. Uiteraard ook enkel nuttig op voorwaarde dat het zadel dan niet knelt.


Massage gelpad


Een nieuwe evolutie in de gelpads: de pilaarvormige elementen op de pad zorgen voor een massage effect waardoor het bloedcirculatie in de spieren van de paardenrug verhoogd wordt. De rest van de eigenschappen van de therapeutische gelpad blijven gelden.

 

Dri – lex gelpad

 

De dri-lex gelpad is uniek in de gelpads. De binnenlag blijft droog, terwijl de buitenlaag een mini zweetreservoir vormt en daar het vocht gaat verdampen. Zo blijft de rug steeds droog en comfortabel.


Gelpads met schapenwol


Schapenwol wordt al zeer lang gebruikt door de mens voor het comfort en bescherming van ruiter en paard. Door de unieke natuurlijke structuur is dit meest waarschijnlijk de beste padding in de natuur. Het neemt zeer makkelijk zweet op en droogt tot zeven keer sneller dan synthetische wol.


We maken onderscheid tussen de gelpads met wol aan de randen en volledig gevoerde gelpads.

Beide zijn ze van natuurlijke wol, geven ze geen allergieën en zijn ze zeer zacht en delicaat. Ze zijn perfect tegen het schuren, wondjes en blaren.

Gelpads met enkel wollen randen zijn er om de voordelen van de schokdemping van gelpads

 te combineren met het esthetische.

De volledig wol gevoerde gelpads gaan het vocht nog sneller verdampen, verdelen de druk nog beter en beschermen nog meer tegen schokken.


Memory foam gelpads


Memory foam is een soort van flexibele polyurethaan. Het werd reeds in de jaren ’60 gebruikt na een studie bij de NASA om de veiligheid in kussens in de luchtvaart te verbeteren. Specifiek voor memory foam is dat het na compressie heel traag terug naar de oorspronkelijke staat gaat. Het neemt als het ware de vorm aan die nodig is, zeer dicht bij het zadel in het geval van de ruitersport. Hierdoor wordt de druk makkelijker en beter verspreid over het hele oppervlak. Het verdampt het zweet heel goed en vangt schokken op.

Nog vrij nieuw in de ruitersport, maar zeker het onthouden waard. Goed materiaal en vele eigenschappen gecombineerd.


Je hebt ze ondertussen in verschillende modellen: de gewone memory foam, met gel (voor het beter blijven liggen van het zadel op de foam), met risers en het extra dunne model.

GereLAteerde berichten