de kracht van ruwvoeder tentoongesteld door cloots ruitersport

Door: Jerika Cloots     Categorie: Ruiter & Wedstrijdkledij

op wedstrijd gaan. Hoe bereid ik me voor?

Paarden houden, verzorgen en berijden is niet zo simpel als het lijkt. Er komt heel veel bij kijken. Ook wij, en wij zitten met onze familiezaak al meer dan 30 jaar in het vak, leren nog elke dag bij. Daarom bespreken we regelmatig een actueel onderwerp op onze blog, met de nodige tips en tricks zodat jullie niet hetzelfde leergeld moeten betalen als menig ander ruiter. Als je zelf een onderwerp hebt waar je veel vragen rond hebt, mag je dit gerust doormailen. Dan kunnen wij het misschien de volgende keer behandelen. Ook als je over het nu besproken onderwerp nog vragen en/of opmerkingen zou hebben, staan wij klaar om dit te bekijken. Mail gerust! Dit kan je doen naar info@clootsruitersport.be.
 


Het maakt ook niet uit welke soort van wedstrijd: jumping, dressuur, eventing, endurance, horseball,… Je bent er toch gauw een paar uur mee bezig de dag voordien.


Op wedstrijd gaan met je paard vraagt veel voorbereiding. Zeker als het de eerste keer is. Het maakt ook niet uit welke soort van wedstrijd: jumping, dressuur, eventing, endurance, horseball,… Je bent er toch gauw een paar uur mee bezig de dag voordien. Veel ruiters weten ook niet goed hoe ze hieraan moeten beginnen of wat ze moeten meenemen. Vandaar dat we dit, nu het zomerseizoen volop van start gaat, even willen toelichten.

Uiteraard gaan we het vooral hebben over de praktische zaken. Het voorbereiden qua training is immers voor iedereen anders. Een enduranceruiter gaat de dag voor een wedstrijd geen tocht van 100 km doen, een eventingruiter gaat de cross ook niet al eens rijden en dan nog eens zijn dressuurproef oefenen. Wat je best doet met je paard de dag (week) voor de wedstrijd, overleg je met je trainer. Hij kent jou en (de conditie van) je paard het best.


Toiletteren


Als je klaar bent om op wedstrijd te gaan, gaan we er wel van uit dat je de basistoilettage onder de knie hebt. Dit gaan we dus ook niet meer uitleggen. Je paard wedstrijdklaar toiletteren begint al een week voor de wedstrijd. Want manen trekken, staart knippen, scheren,… laten sporen na. Als je net klaar bent met scheren zal je strepen zien op de vacht. Bij het manen trekken zal je de dagen erna nog wel hier en daar wat oneffenheden zien en bijtrekken. Dus de gouden regel is: nooit het ‘grove’ toiletteerwerk doen de dag voordien!


De dag voor de wedstrijd


Je kan je paard borstelen of wassen zoals anders. Zorg er bij het wassen wel voor dat de shampoo er goed uit is. Gebruik voor de benen koud water (dit werkt ook nog eens ontzwellend en koelend), maar voor het lijf lauw of warm water. Is het slecht, koud weer: was je paard onder een solarium en leg een sneldrogend deken op zodat ze geen spierpijn krijgen of ziek worden.

Borstel je paard nadien zoals anders en kam de staart en manen uit. Leg hem daarna terug een deken op. Er bestaan dekens die ervoor zorgen dat je paard de dag erna stofvrij en blinkend zijn.

Verzorg de hoeven en strijk ze, als het zwarte hoeven zijn, in met zwart hoefvet. Zo komt de zwarte kleur de dag erna mooier uit. Bij de meeste wedstrijden wordt geacht de manen (en eventueel de staart) in te vlechten. Dit is ras- en wedstrijdgebonden, maar we gaan hier uit van een klassieke jumping of dressuurwedstrijd.

Gebruik bij het invlechten geen ontklitter, want dit doet de vlechten net schuiven. Er bestaan producten om vlechten langer te houden. Neem steeds dezelfde hoeveelheid manen (gebruik je kammetje om een afstand te bepalen) en maak een zeer strakke vlecht zo hoog mogelijk tegen de manenkam. Vouw het uiteinde terug naar binnen en doe er een elastiekje eenmaal rond. Sla dan je vlechtje dubbel en doe het elastiekje er verder rond. Dan sla je de vlecht nogmaals dubbel en zo kort mogelijk tegen de manenkam. Doe daar een tweede elastiekje rond. Nogmaals: probeer ervoor te zorgen dat de afstanden tussen de vlechtjes gelijk zijn en de dotjes even dik.

De maantop (voorste gedeelte van de manen) wordt meestal ook met één dotje ingevlochten. Dit toont professioneler. Heeft je paard een heel zwaar of lang hoofd, dan laat je die vlecht best achterwege, want die verzwaart het hoofd nog meer.

De staart kan je invlechten tot het uiteinde van de staartwortel. Dit levert bij dressuurproeven en keuringen vaak een extra punt op. Zorg ervoor dat je staart er vol uitziet.

 

Dag van wedstrijd

 

Op de dag van de wedstrijd gebeurt de finishing touch. Smeer neus en ogen nog even in met Bright eye of babyolie. Ga nog eens met de zachte borstel over je paard en spuit een bodyshine op het lijf van je paard. Ontdek je nog een mestvlek? Er bestaan zeer goede droogshampoos of vlekkenverwijderaars die je tot net voor het starten kan gebruiken.

Knip de losgekomen haartjes aan de dotjes even weg.

Smeer je hoeven nog niet in als je nog vijzen (kalkoenen) moet indraaien. Anders hangt je wedstrijdoutfit helemaal vol.

 

de kracht van ruwvoeder tentoongesteld door cloots ruitersport


Laden van je paard

 

Als je paard nog nooit (of zeer weinig) geladen werd, probeer dit dan ook zeker eens de dagen ervoor. Op de dag van de wedstrijd is er immers al genoeg stress. Als het laden dan niet direct lukt, dan wordt het zeer moeilijk om rustig te blijven en riskeer je te laat te zijn of zelfs helemaal niet meer te kunnen vertrekken. Dus oefen het laden en zelfs het vervoer. Rij een (kort) toertje met je paard zodat jullie allebei weten waar je aan toe bent.

Zorg dat je paard veilig geladen kan worden. Breng beenbescherming en een staartbandage aan. Zorg dat je een kort touw hebt om ze vast te maken. Neem altijd een scherp mes mee als je je paard vervoert. Bij problemen moet je direct het touw kunnen oversnijden zonder te moeten zoeken. Neem steeds een longeertouw (of zelfs twee) en zweep mee. Zodat je ook op verplaatsing kan ingrijpen als het nodig is en de longeertouwen aan de zijkant van de trailer hangen. Zo kan je je paard begrenzen en voorkomen dat ze naast de trailer lopen. Vergeet zeker je paardenpaspoort niet!

 

Materiaal tijdens het rijden

 

Je hebt niet echt iets anders nodig als tijdens een trainingsrit. Je hoofdstel, zadel, singel, zadeldoek en beenbescherming zijn uiteraard het belangrijkst.

Natuurlijk zorg je er wel voor dat je materiaal netjes in orde is. Proper en ingevet geeft een veel betere indruk!

Controleer tijdens het poetsen ook of er geen (verborgen) gebreken aan je materiaal zijn. Het kan zijn dat je singelstoot op het randje af van scheuren is. Dit wil je niet meemaken tijdens een wedstrijd.

Vergeet vooraf ook niet te controleren in het wedstrijdreglement wat toegestaan is en wat niet. Het is in sommige verenigingen bijvoorbeeld niet toegestaan met een springzadel een dressuurwedstrijd te rijden. Ook op de bitten wordt vaak een beperking gelegd. Een verwittigd ruiter…

Afhankelijk van het seizoen zal je ook dekens nodig hebben. Als het koud is en je paard geschoren, voorzie dan zeker een inrijdeken. Zo kan je paard opwarmen en afkoelen zonder kou te lijden.

Tijdens de zomer kan een vliegendeken (ook tijdens het inrijden) dan weer heel nuttig zijn. Zeker bij paarden die zich makkelijk laten opfokken door vliegen en dazen.

 

Kalkoenen/vijzen

 

Een kalkoen is een schroef die in een hoefijzer wordt geschroefd. Hierdoor heeft het paard extra grip op een gladde ondergrond. Er zijn verschillende soorten kalkoenen: voor op gras, modder, zand,… Je schroeft de kalkoenen pas vlak voor een wedstrijd in en na de wedstrijd worden ze snel weer verwijderd. De stand van de paardenhoef verandert namelijk door de vijs erin te zetten. Een kalkoen invijzen is vaak niet zo makkelijk. Het gaatje waar ze in moeten, verstopt met grond en zand. Je moet dit zelf proper maken met een daarvoor ontwikkeld werktuigje.

Tegenwoordig heb je ook de zogenaamde zelftappers. Aan de draad van de vijzen zit dan een gleufje waardoor je het vuil tijdens het invijzen ook verwijdert. Dit werkt veel makkelijker. Zorg ervoor dat je de juiste kalkoen gebruikt op de juiste ondergrond, anders hebben ze geen enkele zin.


Voor de ruiter

 

Ook hier check je best eerst even het wedstrijdreglement. Mag je een gekleurde vest of moet het een zwarte zijn? Welke kleur laarzen mag wel of niet? Doe dit ruim op voorhand zodat je de week voor je wedstrijd niet plots moet beginnen zoeken naar een perfect passend paar zwarte laarzen of juiste kleur vest.

Denk ook aan goede kousen en juist zittend ondergoed. Kijk even na of je ondergoed niet doorschijnt.

Zorg dat je niets vergeet. Het is immers niet alleen niet veilig als je iemands helm moet lenen, het zorgt ook voor veel extra stress.

 

 

Checklist materiaal

 

Zoals je ziet, je hebt heel wat nodig op wedstrijd. Het is dus heel belangrijk dit materiaal vooraf klaar te zetten, te poetsen en goed te overlopen of je alles hebt. Het is echt stresserend als je de dag van je wedstrijd moet vaststellen dat er materiaal ontbreekt of niet in orde is.

We publiceren daarom hier ook nog even de checklist die we zelf gebruiken. Natuurlijk is die niet voor 100% dezelfde bij iedereen, ieder heeft immers zo zijn eigen gewoontes en materiaal.

Paard:

  • Transportbescherming
  • Transportdeken
  • Kort touw
  • Longeertouw(en)
  • Zweep
  • Reservehalster en touw
  • Scherp mes - Paspoort
  • Vers drinkwater (soms lusten paarden geen ‘vreemd’ water)
  • Hooi - Krachtvoeder
  • Extra emmer (kan voor alles dienen: eten geven, maar ook iets kuisen, opstapje,…)
  • Inrijdeken (seizoensgebonden)
  • Vliegendeken (seizoensgebonden)
  • Zweetdeken (seizoensgebonden)
  • Zadel
  • Hoofdstel met bit
  • Beenbescherming
  • Vliegenmuts en/of andere toegelaten extra’s aan de optoming (bijvoorbeeld neusnetje)
  • Zadeldoek (en reserve indien meerdere proeven)
  • Singel
  • Stijgbeugels en riemen
  • Kalkoenen (vijzen)
  • EHBO materiaal (verbandmateriaal, ontsmetting, reservebandages, watten, aluspray)
  • Poetsmateriaal (borstels, propere handdoek, wegwerpdoekjes voor de ogen, product om je paard te laten blinken)
  • Vliegenspray

 

Ruiter:

  • Wedstrijdpapieren
  • Tok
  • Handschoenen
  • Laarzen/chaps en bottinnen
  • Wedstrijdkledij (check vooraf het reglement)
  • Zweep (reglement checken)
  • Sporen (reglement checken)
  • GSM (voor noodgevallen)
  • Paspoort en rijbewijs

 

Als je deze checklist bij de hand houdt, het artikel in je achterhoofd en de stress thuis, dan kan die (eerste) wedstrijd niet anders dan fun worden.

Geniet ervan en veel succes!

GereLAteerde berichten