Door: Jerika Cloots Categorie: Ruiter & Rijlaarzen
wat is een goed paar laarzen?
Paarden houden, verzorgen en berijden is niet zo simpel als het lijkt. Er komt heel veel bij kijken. Ook wij, en wij zitten met onze familiezaak al meer dan 30 jaar in het vak, leren nog elke dag bij. Daarom bespreken we regelmatig een actueel onderwerp op onze blog, met de nodige tips en tricks zodat jullie niet hetzelfde leergeld moeten betalen als menig ander ruiter. Als je zelf een onderwerp hebt waar je veel vragen rond hebt, mag je dit gerust doormailen. Dan kunnen wij het misschien de volgende keer behandelen. Ook als je over het nu besproken onderwerp nog vragen en/of opmerkingen zou hebben, staan wij klaar om dit te bekijken. Mail gerust! Dit kan je doen naar info@clootsruitersport.be.
Uiteraard is de laars die je nodig hebt als je één keer in de week gaat rijden of af en toe eens gaat wandelen anders dan de laars voor wie elke dag één of meerdere paarden rijdt.
Voor wie paardrijdt, is een goede basisuitrusting erg belangrijk. Bij deze uitrusting horen niet alleen een veilige helm, goed passende broek, handschoenen en eventueel veiligheidsvest, maar ook een goed stel laarzen (of rijschoenen met chaps). Uiteraard is de laars die je nodig hebt als je één keer in de week gaat rijden of af en toe eens gaat wandelen anders dan de laars voor wie elke dag één of meerdere paarden rijdt. Ook professionele ruiters hechten dus enorm veel belang aan hun laarzen.
We gaan daarom dan ook wat dieper in op het aspect ‘rijlaarzen’ en bespreken wat er op de markt is, de verschillende soorten en hun voor-en nadelen. We geven ook een aantal tips en tricks om je laarzen goed in te lopen. In de volgende editie van Hippo Revue gaan we op pad en spreken we met de mensen van Deniroboots. Deze Italiaanse laarzenmakers zijn wereldberoemd om hun laarzen. De snit en design gecombineerd met het comfort dat ze bieden, maakt dat ze echt aan de top van de laarzenproducenten ter wereld staan momenteel. Zij gaan ons niet alleen iets meer vertellen over hun merk en de belangrijkste modellen bij hen, maar ook de correcte pasvorm van laarzen en het juiste onderhoud zal aan bod komen.
Via deze Hippo Revue en ook de volgende editie kan je een waardebon van 50 euro winnen bij de aankoop van een paar Deniro laarzen bij ons in de winkel! Blader hierdoor verder naar de rubriek Paard en Spel!
Soorten laarzen
Waarom spreken we eigenlijk van rijlaarzen? Kunnen we niet gewoon met onze rubberen laarzen waarmee we buiten lopen, rijden? Nee, er zijn wel degelijk verschillen. En er zijn ook erg veel nadelen aan het rijden met een gewone laars. Deze laarzen zijn namelijk, om te beginnen, een heel stuk korter dan rijlaarzen. Hierdoor gaat de beugelriem die tussen jouw been en het zadel zit, nog steeds storen. Je huid gaat ertussen gepitst worden. Een rijlaars komt tot tegen de knie, veel hoger dus.
Ook zijn rijlaarzen veel nauwer aan het been dan een rubber laars. Wij als ruiter voelen ons paard graag. Met een veel te brede laars ertussen, voel je je paard veel minder. Je kan dan ook je hulpen veel minder correct en subtiel geven.
In rijlaarzen heb je verschillende soorten. De verschillen zitten in de materialen waaruit ze gemaakt worden en het doel van de laarzen. We bekijken eerst de verschillende materialen.
Rubberen laarzen
Rubberen laarzen zijn de goedkoopste laarzen om te rijden. Een uitstekend alternatief voor kinderen die nog snel groeien en vaak een nieuw paar nodig hebben of voor ruiters die niet vaak rijden of enkel recreatief bezig zijn.
Voordelen: ideaal om na de les ook de stal te doen, snel aan en uit, weinig slijtage en makkelijk in onderhoud. Waterdicht en niet duur.
Nadelen: vaak te warm in de zomer en te koud in de winter, weinig gevoel aan het been, soms niet hoog genoeg.
Kunststof rijlaarzen
Kunststoffen rijlaarzen bestaan nog niet zo lang, een tiental jaar. Het is een beetje in het midden tussen een rubberen laars en een lederen laars. Ze hebben vaak de look van een lederen laars: smal aan het been en vooraan afgewerkt met vetertjes, maar worden dan uit kunststof gemaakt. Deze laarzen zijn ook weer geschikt voor kinderen en de beginnende ruiter.
Voordelen: look van een lederen laars, maar makkelijker in onderhoud.
Nadelen: net zoals rubber, weinig isolatie en niet ademend. Ook niet op maat mogelijk, dus niet altijd mooi passend aan het been.
Winter rijlaarzen
Hiermee bedoelen we een rijlaars die geschikt is voor koud en nat weer. Ze bestaan in verschillende varianten, van rubberen laarzen met voering tot echt op maat gemaakte lederen laarzen.
Mensen die vaak buiten rijden of vaak buiten lesgeven in de winter zijn hier grote fan van. Belangrijk is natuurlijk dat ze comfortabel zijn en waterdicht.
Voordelen: lekker warm en droog
Nadelen: vaak niet zo dicht op het been. Je kan ze ook niet zo lang gebruiken op een jaar.
Lederen laarzen
En dan…de lederen laarzen. Ze worden natuurlijk uit leder gemaakt en hebben tegenwoordig bijna altijd een rits over het gehele been om makkelijk in te stappen. Als je veel rijdt, kan je bijna niet zonder. Geen enkele andere laars geeft hetzelfde comfort en gevoel aan een ruiter dan een lederen laars. Een lederen laars is dus niet alleen mooi voor het oog, maar zorgt dus ook voor een ideale grip aan het zadel en de mogelijkheid om je beenhulpen fijn door te geven.
Lederen laarzen bestaan in verschillende uitvoeringen die heel erg van elkaar kunnen verschillen. Hier gaan we dadelijk op verder.
Voordelen: heel fijn aan het been qua hulpen. Erg comfortabel om te dragen. Zet zich naar jouw been. Lederen laarzen zijn duurzaam (mits goed onderhoud) en passen heel mooi en elegant bij jouw outfit.
Nadelen: grotere investering, niet geschikt voor stalwerkzaamheden, meer onderhoud.
Verschillende modellen van laarzen
Eigenlijk zijn rijlaarzen op te delen in twee verschillende categorieën: dressuurlaarzen en springlaarzen. Je hebt ook nog pololaarzen en anders modellen voor specifieke disciplines, maar die komen in België minder voor.
Dressuurlaarzen
Een dressuurlaars is ontworpen voor ruiters en amazones die enkel dressuur rijden. De dressuurruiter houdt zijn been lang langs zijn paard. Door de hoogte en afwerking van de laars gaat zijn been er nog langer uitzien. De laarzen hebben immers een hoge schacht en aan de buitenzijde een ‘dressuurboog’. Het leer loopt aan de buitenkant hoger door en eindigt in een hoge ronding. Dressuurlaarzen werden vroeger aangetrokken met ‘laarzentrekkers’. Dit was echt een hele inspanning. Tegenwoordig hebben ook deze laarzen dus een rits, meestal aan de binnenvoorzijde van de laars.
Dressuurlaarzen zijn heel stevig en stijver als andere laarzen, zeker aan de buitenkant. Hierdoor kan je als ruiter je been makkelijker stil houden en je paard de juiste hulpen geven.
Kenmerken op een rijtje:
- Hoge schacht
- Rits op binnenvoorzijde
- Verstevigd aan de buitenkant van de schacht
- Binnenkant zachter voor de fijne aanwijzingen
- Stabiele hielzone
Springlaarzen
Een springruiter zal nooit met een dressuurlaars springen. Een springruiter zit met zijn benen korter opgetrokken, waardoor de dressuurlaars erg zou storen in de knieholte.
Een springlaars is soepeler en buigzamer dan een dressuurlaars en ze zijn korter uitgesneden aan de knieholte. De laars mag immers geen belemmering vormen als de ruiter in verlichte zit gaat. De springlaars heeft vaak veters vooraan ter hoogte van de wreef. Iets makkelijker om in te stappen voor ruiters met een hogere wreef, maar meestal worden ze ook gekozen uit esthetisch oogpunt.
Kenmerken op een rijtje:
- Zachter en soepeler
- Korter van model
- Geen hoge boog aan de buitenkant
- Nauw aansluitend over de voet en hele been
- Vaak veters op de wreef
- Rits achteraan
- Soms met elastische band aan de rits voor meer flexibiliteit
Verschillende soorten leder
Er zijn heel veel verschillende soorten leder in verschillende kwaliteiten. Voor de buitenkant van de laarzen wordt meestal volnerf (dit betekent dat men de volledige dikte van de huid gaat gebruiken en de huid dus niet gaat opsplitsen) rund- of kalfsleer gebruikt. Dat maakt dat dit zeer stevig is. Voor de binnenvoering gebruikt men meestal kalfs- of varkensleder. Dit leder is zachter en dus comfortabeler om te dragen.
Kenmerken van rundsleder:
- Duidelijke, natuurlijke nerf
- Iets zwaarder en stugger
- Heel duurzaam
- Flexibel en stevig
Kenmerken van kalfsleder:
- Fijne, zachte structuur
- Duurzaam maar net iets gevoeliger voor slijtage
- Duurder dan rundsleder
- Wordt ook vaak gebruikt voor de duurdere handtassen
Uiteraard is er in de verschillende merken en producties heel wat kwaliteitsverschil mogelijk. Een lederen laars van een goede kwaliteit kost een aardige duit. Maar als je ze in detail gaat bekijken en vergelijken met de goedkopere modellen, dan zie, ruik en voel je het verschil meteen. Je hoeft daar helemaal geen kenner voor te zijn.
Nieuwe lederen laarzen? Een paar tips…
Vroeger was een nieuw paar laarzen gelijk aan een aantal weken je knieholtes openrijden en stappen zoals een houten mannetje. Tegenwoordig zijn nieuwe laarzen van in het begin al veel comfortabeler. Alhoewel een dressuurlaars vaak toch nog steeds wat lastig is. Enkele tips dus om je nieuwe laarzen makkelijk in te lopen.
- Draag ze. Niet enkel op je paard, maar vooral ernaast. Thuis tijdens het koken, in je zetel en tijdens andere klusjes. Eerst een uurtje en zo steeds langer.
- Leg er een half zooltje (of hakverhoger) in. Dit maakt dat je laars niet in je knieholte komt te zitten in het begin. Eens je laars ‘ingezakt’ is, kan je het er zelfs vaak uithalen.
- Wissel in het begin af om te rijden met je oude laarzen. Doe ze zeker niet alleen op wedstrijd aan in het begin.
- Als je laars erg strak opgemeten is, omdat het leder nog gaat rekken, rijd dan even met enkel een korte sok. Geen paardrijkous. Die paar millimeter maken voor je been heel wat verschil in gevoel. Een panty aandoen kan ook helpen bij het sluiten van een strakke laars. Je rits glijdt daar beter tegen.
- Fiets eens met je laarzen: je maakt je laarzen al soepel zonder pijnlijke voeten te krijgen.
- Zet steeds je laarzenspanners in je laarzen. Hierdoor houden ze hun vorm mooi, maar gaan ze ook nog net iets makkelijker rekken.
- Blijven je laarzen lastig zitten? Kom dan terug naar de winkel. Er is altijd een oplossing.